سقف و انتخاب صحیح آن از اهمیت بسیار زیادی در کیفیت و استحکام سازه برخوردار است. عواملی که در آن وجود دارد مثل حداکثر دهانه در طبقات خواهد بود. همانطور که می دانید امروزه با توجه به شرایط اقتصادی در مناطق مختلف شهری و روستایی شده است و ساختمان ها با قیمت تمام شده مناسبی ایجاد شود.
یکی از عواملی که بر قیمت تمام شده یک سقف تاثیرگذار است؛ تعداد ستون های به کار رفته در آن می باشد. استفاده از انواع سقف برای دهانه های بزرگ باعث می شود تا تعداد ستون های یک سازه کاهش پیدا کند.
حذف ستون های اضافه کاهش هزینه ها را در پی دارد. همچنین سالن را زیباتر و کاربری آن افزایش پیدا میکند مثل پارکینگ، سالن اجتماعات، هتل ها و …
انواع سقف
بهتر است بدانید سقف ها در انواع مختلفی قابل اجرا می باشند. برخی از انواع سقف ها عبارتند از:
- سقف وافل
- سقف مشبک لانه زنبوری
- سقفهای پیش ساخته بتنی
- سقف تیرچه بلوک
- سقف های پیش تنیده
- سقف عرشه فولادی
- سقف کامپوزیت
- سقف طاق ضربی
- سقف یوبوت
- سقف کوبیاکس و بابل دک
- سقف اینتل دک
انواع سقف های جدید ساختمانی برای دهانه های بلند
امروزه سقف های مجوف با قالب ماندگار و قالب غیرماندگار وافل باعث شده اند تا از سقف هایی مثل تیرچه، بلوک ضربی و … استفاده نشود. البته همانطور که ذکر شد طول دهانه نوع اسکلت سازه و کاربری ساختمان در انتخاب نوع سقف از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
به عنوان مثال میتوان گفت اگر سازه دارای اسکلت فولادی و دهانه های بلند با کاربری سوله باشد و استفاده از روی سقف را نداشته باشید می توان آن را توسط تیر ورق ها و یا به صورت خرپا انجام دهید. اما اگر کاربری ساختمان تجاری یا مسکونی باشد باید از یک سقف مستحکم و قابل اجرا استفاده نمایید.
به طور کلی میتوان گفت دال های مجوف تیر دال ها و سقف های پیش تنیده و پس تنیده مهم ترین نوع سقف برای دهانه های بزرگ می باشند.
بهترین انواع سقف برای دهانه های بزرگ
تمامی صفحات هایی که برای دهانه بزرگ اجرا می شود مناسب نیستند. در دهانه بلند باعث میشود تا مقاومت و استحکام خود را از دست دهد.
به عنوان مثال می توان گفت سقف تیرچه بلوک در دهانه های ۷ متری مناسب می باشد. اما سقف وافل دو طرفه با قالب های مربع شکل برای دهانه های بزرگ یک سازه بسیار مناسب می باشند. در ادامه این قسمت سقف های مناسب برای دهانه های بزرگ می پردازیم.
انواع سقف برای دهانه های بزرگ
-
سقف های پیش تنیده یا پس تنیده
معمولا به سقف های پیش تنیده یا پس تنیده سیستم های کابلی نیز می گویند. با توجه به وزن سازه کمتری که دارند در دهانه بزرگ و بلند مدت قابل اجرا می باشند.
در کشورهای اروپایی و آمریکایی از این سقف بیشتر استفاده میشود. اما اجرای این سیستم نیاز به داشتن تکنولوژی بالا برای ساخت و همچنین مصالح خاصی مثل کابل های با کیفیت و … می باشد که توسط مهندسان و کارفرمایان ایرانی مورد توجه قرار نمیگیرد.
مزایای سقف پیش تنیده
سقف پیش تنیده نیز مانند سیستم های سازه ای دیگر دارای مزایایی می باشد. برخی از مزایای این ها عبارتند از:
- باز بودن دست طراح در پلان معماری
- برخورداری از صرفه اقتصادی در حین اجرای سقف
-
سقف های دال مجوف
بهتر است بدانید به سقف های دال مجوف معمولاً سقف وافل و سیستمهای مشابه نیز گفته میشود. یک نوع سیستم حفره حفره است با قالب های پلاستیکال یا پلی اتیلن در سقف این حفره ها ایجاد خواهد شد. در صورتی که این قالب ها در سقف نصب شوند و در زیر بتن مدفون شوند به آن دال مجوف با قالب ماندگار گفته میشود.
اگر قالب ها بعد از عملیات بتن ریزی از صفحه خارج شوند به آن دال مجوف با قالب غیرماندگار گفته میشود. با قالب غیرماندگار یا سقف وافل با توجه به وزن کمتری که دارند و همچنین به صرفه بودن در خرید قالب ها استفاده بیشتری دارد.
-
سقف وافل
سقف وافل یکی از سیستم های سازه ای است که برای دهانه های بزرگ قابل اجرا می باشد. این نوع سقف های دال مجوف در سطح بندی می شود.
مثل سقف کوبیاکس، یوبوت و .. که در این دسته قرار دارند. تفاوتی که دارند این است که در سقف وافل قالب ها به صورت غیر ماندگار می باشند. از قالب وافل معمولاً می توان ۵۰ مرتبه استفاده کرد.
همچنین بهتر است بدانید سقف وافل نسبت به سقف های مجوف دیگر در دهانه های بلند از عملکرد بهتری برخوردار می باشد. بسیاری از مهندسین از اجرای سقف های دال بتنی در ساختمان ها استفاده می کنند.
قالب های وافل با ایجاد حفره هایی در سقف باعث میشود تا دال مجوف تشکیل شود. این قالب ها معمولاً از جنس پلی اتیلن تولید و ساخته خواهد شد.
نوع عملکرد سقف وافل نیز با توجه به طراحی سقف به صورت یک طرفه یا دوطرفه خواهد بود. البته بهتر است بدانید در دهانه بزرگ معمولا از نوع دو طرفه آن استفاده میکنند.
در سقف وافل بلوک های توخالی در حقیقت نقش بتن میانی تلخ را ایفا خواهند کرد. این بلوک ها بین میلگرد های فوقانی و تحتانی قرار می گیرند. در پایان نیز بر روی آن ها بتن ریخته شده و باعث میشود تا سطحی صاف و یکدست ایجاد شود.
مزایای سقف وافل
سقف وافل از جمله سقف هایی می باشد که نسبت به سیستم های دیگر در دهانه بزرگ و دهانه های کوتاه مورد استفاده قرار می گیرد و از مزایای بسیاری برخوردار است.
امروزه بیشتر مهندسان معمولاً از این نوع سقف برای انواع سقف ها استفاده می کند. برخی از مزایای سقف وافل عبارتند از:
- ضد حریق بودن
- کاهش وزن سازه
- کاهش هزینه ها
- سرعت اجرای سقف
- عایق در برابر صدا و لرزش
- مزایای سازه ای و معماری سقف وافل
- عدم نیاز به اجرای دال تخت یا تیر
مصالح فولادی همچون انواع تیرآهن، میلگرد، انواع نبشی، ناودانی، انواع پروفیل ها و … در ساخت و ساز مورد استفاده قرار میگیرد. شما بازدید کنندگان عزیز می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر از طریق راه های ارتباطی ذکر شده در وب سایت https://ahanhyper.com/ با کارشناسان در تماس باشید و اطلاعات لازم را دریافت کرده و در صورت نیاز از آن بهره مند شوید.
برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره ما در آهن هایپر و راهنمایی برای خرید با مناسب ترین قیمت با شماره زیر تماس بگیرید
۰۲۱-۷۲۰۲۵
مقالات مرتبط: