فولاد کم آلیاژ با مقاومت بالا با نام فولاد میکروآلیاژی شناخته میشود. این نوع فولاد در برابر خوردگی از مقاومت بیشتری برخوردار بوده و همچنین دارای خواص مکانیکی بهتر می باشد. می توان ذکر کرد که فولاد میکرو آلیاژی نوعی فولاد کربنی می باشد که مقادیر کمی از عناصر آلیاژی به ترکیب شیمیایی آن اضافه خواهد شد. در این مقاله قصد داریم به بررسی HSLA یا فولاد کم آلیاژ پُر استحکام بپردازیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.
نحوه تولید HSLA یا فولاد کم آلیاژ پُر استحکام
HSLA یا فولاد کم آلیاژ پُر استحکام همانند فولاد های دیگر ساخته و تولید می شود. به گونه ای که سنگ آهن و زغال سنگ را در کوره ای ترکیب کرده تا ذوب شود. در طی این فرایند ناخالصی ها از بین رفته و مقادیر مختلفی از عناصر آلیاژی به این نوع فولاد اضافه خواهد شد. پس از دستیابی به ترکیب شیمیایی مناسب چند مرحله دیگر انجام خواهد شد تا اطمینان حاصل شود که فولاد مورد نظر کارایی و عملکرد مناسب را داشته باشد.
مهمترین مزایای HSLA یا فولاد کم آلیاژ پُر استحکام
بهتر است بدانید افزودن عناصر آلیاژی به این فولاد مقاومت و سختی آن را افزایش خواهد داد. عناصر آلیاژی همچون تنگستن، وانادیوم، سلیکون، مولیبدن و منگنز از جمله این آلیاژ ها می باشند که جهت افزایش مقاومت و همچنین افزایش سختی به فولاد HSLA یا فولاد کم آلیاژ پُر استحکام اضافه خواهد شد. در نظر داشته باشید که عنصر نیکل برای افزایش مقاومت فولاد بسیار مفید و مهم می باشد. البته شایان ذکر است که عناصر آلیاژی دیگر همچون مس، نیکل و کروم افزایش مقاومت در برابر خوردگی به فولاد میکرو آلیاژی اضافه خواهد شد.
گریدهای مختلف HSLA یا فولاد کم آلیاژ پُر استحکام
بهتر است بدانید HSLA یا فولاد کم آلیاژ پُر استحکام در گریدهای مختلف موجود می باشد و عناصر آلیاژی مورد استفاده در آن متفاوت می باشد. از جمله محبوب ترین گریدهای انواع این فولاد می توان به فولاد HSLA ASTM A36 اشاره کرد که معمولاً جهت نصب سازههای فولادی مورد استفاده قرار میگیرد. این محصول مقرون به صرفه و قابل جوش می باشد. این انعطاف پذیری همراه با خواص مکانیکی عالی آن دقیقا همان چیزی می باشد که محصول را به یک انتخاب رایج برای کاربرد های ساختاری تبدیل می کند.
کاربرد های HSLA یا فولاد کم آلیاژ پُر استحکام
به طور کلی می توان ذکر کرد از HSLA یا فولاد کم آلیاژ پُر استحکام جهت مصرف ساختاری استفاده نمی شود؛ بلکه جهت خطوط لوله گازی برای انتقال نفت و گاز مورد استفاده قرار خواهد گرفت. علاوه بر این موارد می توان ذکر کرد که در خودرو، جرثقیل، کامیون ها و وسایلی که باید نیروهای بسیاری را تحمل کنند؛ و نسبت قدرت به وزن داشته باشند از این نوع فولاد استفاده خواهد شد.
مقطع و ساختار فولاد کم آلیاژ ۲۰ تا ۳۰ درصد کربن در فولاد کربنی با همان قدرت می باشد. در نظر داشته باشید که فولاد کم آلیاژ پر استحکام در برابر زنگ زدگی از مقاومت بالایی برخوردار بوده و نسبت به فولاد از استحکام بالایی برخوردار می باشد که ترکیب آهن و کربن کمتری در آن وجود دارد. با توجه به مواردی ذکر شد می توان گفت این فولاد به خاطر وزن کم و مقاومت بالا در صنایع خودرو سازی مورد استفاده قرار میگیرد. طبقه بندی فولادهای کمال آلیاژ بر اساس موارد زیر انجام خواهد شد.
- فولادهای مقاوم در برابر آب و هوا
- فولاد های رول شده با کنترل
- فولادهای کم پرلیت
- فولادهای فریت
- فولادهای کم آلیاژی و …
آشنایی با فروشگاه تخصصی آهن هایپر
مجموعه تخصصی آهن هایپر ارائه دهنده انواع محصولات فولادی می باشد. برخی از پرکاربردترین محصولات می توان به میلگرد، ناودانی، نبشی، پروفیل، ورق های استیل، ورق های گالوانیزه و … اشاره کرد. شما مخاطبین گرامی برای تهیه و خرید این محصولات به صورت اینترنتی می توانید از طریق وبسایت https://ahanhyper.com/ اقدام نمایید. در هر مرحله از خرید که نیاز به راهنمایی و مشاوره داشته باشید نیز کافیست از طریق شماره های ذکر شده با کارشناسان فروش مجموعه آهن هایپر در تماس باشید و مشاوره های لازم را دریافت نمائید. در این صورت انتخاب بهتری را تجربه خواهید کرد.
برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره ما در آهن هایپر و راهنمایی برای خرید با مناسب ترین قیمت با شماره زیر تماس بگیرید
۰۲۱-۷۲۰۲۵
HSLA یا فولاد کم آلیاژ پُر استحکام چیست؟
HSLA یا فولاد کم آلیاژ پُر استحکام به اسم فولاد میکرو آلیاژی شناخته می شود که در برابر خوردگی مقاومت بیشتری برخوردار بوده و همچنین دارای خواص مکانیکی بهتر است.می توان ذکر کرد که فولاد میکروآلیاژی نوعی فولاد کربنی می باشد که مقدار ترکیب شیمیایی آن اضافه شده است.
مهمترین مزایای فولاد میکرو آلیاژی چیست؟
افزودن عنصر آلیاژی به این فولاد مقاومت و سختی ها را افزایش خواهد داد.
کدام عناصر آلیاژی به فولاد کم آلیاژ با استحکام بالا اضافه می شود؟
تنگستن، وانادیوم، سیلیکون، نیکل، مولیبدن و منگنز