امروز : یکشنبه 05 می 2024

[smartslider3 slider="2"]

آنچه درباره اصول پایپینگ و احداث خطوط لوله انتقال سیالات باید بدانید!

اصول پایپینگ و احداث خطوط لوله انتقال سیالات

پایپینگ یا لوله کشی صنعتی به معنای استفاده از یک سری تجهیزات برای انتقال سیالات در یک مجموعه بزرگ است. طراحی و اجرای پایپینگ نیازمند رعایت یک سری اصول و قوانین می باشد. برای آشنایی با اصول پایپینگ و احداث خطوط لوله انتقال سیالات با ما همراه باشید.

پایپینگ چیست؟

لوله یکی از اولین اختراعات بشر در عصر کشاورزی بود. در آن دوران از بدنه گیاهانی مثل بامبو برای انتقال آب به زمین های کشاورزی استفاده می شد. با گذشت زمان، لوله های سفالی در سیستم لوله کشی بکار می رفت. سپس با پیشرفت علم و دستیابی به مواد پلیمری، فولاد و غیره، لوله هایی با جنس های متفاوت تولید شد که امروزه کاربردهای متنوعی دارند.

پایپینگ یا لوله کشی به طراحی و نصب لوله ها بر اساس یک سری قوانین گفته می شود که وظیفه انتقال سیالات در یک مجموعه را بر عهده دارد. لوله کشی بر اساس کاربردی که در صنایع مختلف دارد، به سه دسته تقسیم می شود. در ادامه به توضیح انواع لوله کشی می پردازیم:

  • لوله کشی صنعتی (Piping): لوله کشی صنعتی یا پایپینگ به مجموعه ای از لوله ها و تجهیزات خطوط لوله مانند انواع اتصالات، پمپ ها، مبدل ها و غیره گفته می شود. این نوع لوله کشی معمولا برای صنایع بزرگ از جمله نفت و گاز بکار می رود. در لوله کشی صنعتی باید انتقال حجم زیادی از سیالات در مسیر طولانی خطوط لوله، بر اساس اصول پایپینگ صورت گیرد.
  • لوله کشی تاسیسات (Plumbing): لوله کشی تاسیسات یا پلامبینگ به لوله کشی گفته می شود که به منظور انتقال سیالاتی مثل آب و سوخت در منازل و مجموعه های کوچک طراحی و اجرا می شود.
  • خط انتقال (Pipeline): اما اگر قرار باشد انتقال سیالات بین دو مجموعه مانند دو پالایشگاه انجام شود، به آن خط انتقال گفته می شود.

 

پایپینگ چیست؟

 

اصول پایپینگ و احداث خطوط لوله انتقال سیالات

برای طراحی و اجرای پایپینگ باید یک سری قوانین و اصول اولیه رعایت شود. در واقع مهم ترین اصل در تمامی این قوانین و استانداردها، حفظ ایمنی در حین استفاده از این سیستم است. رعایت اصول پایپینگ در هنگام نصب تجهیزات می تواند بروز خطرات احتمالی را کاهش دهد.

هنگام طراحی و اجرای سیستم پایپینگ باید معیارهایی نظیر دمای سیال، نوع سیال جاری، شتاب و سرعت حرکت سیال، میزان اتلاف انرژی، فشار مجاز سیال و شرایط مکان احداث خطوط لوله انتقال در نظر گرفته شود. از آنجایی که استانداردهای مربوطه دائما در حال تغییر و بروزرسانی هستند، باید در رابطه با اصول پایپینگ، اطلاعات خود را افزایش دهید. در اینجا به توضیح اصول پایپینگ برای نصب تجهیزات آن می پردازیم:

تجهیزات مورد نیاز برای پایپینگ

لوله تنها یکی از اجزای قابل مشاهده پایپینگ به شمار می رود و این سیستم نیاز به تجهیزات دیگری هم دارد. از جمله اجزای پایپینگ می توان به لوله، شیرآلات، اوریفیس، تله بخار، اتصالات و غیره اشاره کرد. در ادامه با انواع اجزای سیستم پایپینگ آشنا خواهید شد:

لوله

یکی از مهم ترین اجزای پایپینگ، لوله های استوانه ای شکل هستند که معمولا به صورت درز دار یا بدون درز و در ابعاد 6 و 12 متری در بازار ارائه می شوند. هر چند این لوله ها در جنس های متنوعی تولید می شوند، اما نوع فلزی یا پلیمری آن رایج تر است. هنگام خرید لوله برای سیستم پایپینگ باید به فاکتورهای مختلفی نظیر جنس، ضخامت، طول، نوع، سایز و غیره توجه کنید.

اتصالات

برای راه اندازی سیستم پایپینگ، لازم است که لوله ها در سایزها و ابعادد مختلف به یکدیگر متصل شوند. چرا که در برخی بخش ها نیاز به لوله های طویل تری داریم. فیتینگ یا اتصالات پایپینگ به ما در ساخت لوله هایی با طول بیشتر کمک می کنند. در واقع اتصالات به منظور تغییر جهت لوله ها، تغییر قطر آن ها، ایجاد انشعاب و اتصال لوله ها استفاده می شوند. جنس این قطعات اغلب پلی اتیلن یا فولاد است. در ادامه به معرفی برخی از انواع اتصالات می پردازیم:

  • زانویی: زانویی یکی از انواع اتصالات است که به تغییر جهت جریان سیالات در سیستم پایپینگ کمک می کند. این قطعات معمولا در سایزهای 45 و 90 درجه در بازار به فروش می رسند و در صورت نیاز باید سایز مورد نظر خود را سفارش دهید. برخی از زانویی های 90 درجه دارای شعاع نابرابر هستند که به آن زانویی کاهنده گفته می شود.
  • فلنج: یکی دیگر از انواع اتصال دهنده ها، فلنج ها هستند که می توان از آن برای اتصال دو لوله استفاده نمود. این دیسک ها که از جنس چدن، فولاد یا پلی اتیلن ساخته می شوند، دارای سه مدل لبه دار، تخت و رینگی هستند. فلنج به آسانی باز و بسته می شود. بنابراین اغلب در مسیرهایی که دائما نیاز به بازدید و تعمیرات دارند، مورد استفاده قرار می گیرد.

شیرآلات

شیرآلات یکی از تجهیزات پایپینگ به شمار می رود که هنگام احداث خطوط لوله انتقال سیالات نصب می شود. در واقع این قطعات به منظور قطع و وصل یا کنترل جریان سیالات در سیستم پایپینگ استفاده می شوند. از انواع شیرآلات پایپینگ می توان به شیرهای دروازه ای، دایره ای، شیرآلات دیافراگمی، سوزنی، یک طرفه، شیر اطمینان و غیره اشاره کرد. هر یک از این شیرها کاربرد متفاوتی دارند. به طور مثال، شیر اطمینان برای جلوگیری از افزایش فشار سیالات بکار می رود.

اوریفیس

اوریفیس نیز یکی دیگر از قطعات مورد نیاز برای اجرای سیستم پایپینگ به شمار می رود که معمولا از جنس فولاد ضد زنگ ساخته می شود. هدف از استفاده این صفحات، اندازه گیری جریان سیالات و محدود کردن میزان جریان عبوری می باشد. این قطعات معمولا به صورت هم مرکز، مختلف المرکز و قطعه ای تولید و ارائه می شوند.

برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره ما در آهن هایپر و راهنمایی برای خرید با مناسب ترین قیمت با شماره زیر تماس بگیرید

۰۲۱-۷۲۰۲۵

https://ahanhyper.com//?p=70111

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *