امروز : جمعه 06 دسامبر 2024

[smartslider3 slider="2"]

خرپا یا میلگرد زیگزاگ چیست؟ + معرفی مشخصات و انواع آن

خرپا یا میلگرد زیگزاگ به دو روش مکانیزه و دستی و از اتصال میلگردهای ساده با آجدار A3 تولید می شود. میلگردها از عناصر کلیدی برای استحکام بخشیدن و مقاوم سازی سازه های ساختمانی به شمار می روند. متناسب با نوع نیاز و نحوه کاربرد، از میلگردهای مختلفی در حوزه ساخت و ساز و ساختمان سازی استفاده می گردد.

میلگرد خرپا، عرضی، اصلی، میلگرد حرارتی و میلگرد تقویتی، برخی از مدل های رایج و متداول این مدل از مقاطع فولادی محسوب می شوند.

میلگرد زیگزاگ به صورت مستقیم و طولانی طراحی می شود. عموما میلگردهای خرپا از اتصال سایر میلگرد ها به مرحله تولید می رسند. اتصال این نوع از میلگردها از طریق قلاب کردن یا روش جوشی انجام می شود.

باید خاطر نشان نمود که میلگرد خرپا در ساختار خود از یک وتر پایینی و یک وتر بالایی برخوردار بوده که توسط شبکه های مورب و عمودی از یکدیگر جدا می شوند. عمده ترین کاربرد این نوع میلگردها در صنعت ساختمان و پل سازی صورت می گیرد.

مشخصات خرپا یا میلگرد زیگزاگ

مشخصات خرپا یا میلگرد زیگزاگ

خرپا یا میلگرد زیگزاگ از دو میلگرد مختلف و در موازات هم تشکیل می گردد. از میلگرد آجدار و میلگرد ساده برای تولید خرپا استفاده می شود. در صورت استفاده از میلگرد آجدار، قطر خرپا حدود 6 الی 16 میلیمتر در نظر گرفته می شود. همچنین، 4 میلیمتر، قطر میلگرد ساده به کار رفته در ساختار خرپا می باشد.

همچنین، طول میلگردهای زیگزاگ در محدوده 3 تا 8 متر لحاظ می گردد. در این نوع میلگردها، فاصله دو نقطه جوش داده شده متوالی، با عنوان گام شناخته می شود. ابعاد گام میلگردها غالبا در محدوده 15 میلیمتر قرار دارد. این در حالی است که اندازه عرض زیرین تیرچه غالبا در بازه 10 سانتیمتر می باشد.

آرماتور زیگزاگ بر اساس استانداردهای معتبر بین المللی ساخته می شود. وزن این نوع میلگرد مطابق با استاندارد 1054:1991 تعیین می گردد. به طور معمول، وزن میلگردهای زیگزاگ متناسب با قطر و ابعاد آن متفاوت می‌باشد. برای به دست آوردن طول دقیق میلگردها از فرمول (H=d-(a-b)-c/2) استفاده می گردد.

در این فرمول حرف H، فاصله میلگرد بالایی تا پایینی را نشان می دهد. ضخامت سقف با حرف d و ضخامت بتن ریزی سقف با حرف a مشخص می شود. علاوه بر این، حرف b و c به ترتیب نمایانگر فاصله آرماتور بالایی تا روی بلوک و ضخامت بتن پاشنه تیرچه می باشند. عدد به دست آمده توسط این فرمول، طول هر بخش از میلگردهای زیگزاگ را نشان می‌دهد.

اجزای اصلی خرپا یا میلگرد زیگزاگ

1- میلگرد بالایی

میلگرد بالایی در هنگام حمل و جابجایی، با کمک دیگر اجزا، وزن تیرچه و در زمان میان قالب بندی و بتن ریزی، وزن مرده سقف را به خوبی تحمل می کند. بر این اساس، وزن سقف و تیرچه، باعث اعمال نیرو بر روی آرماتور بالایی می شوند. مضاف بر این، خنثی کردن نیروهای وارد شده به تیرچه در اثر انقباض و انبساط، توسط میلگرد بالایی انجام می شود. بر این مبنا، میلگرد بالایی مانند بال در تیرآهن انجام وظیفه می کند.

2- میلگرد کششی

میلگرد کششی یا پایینی از دیگر اجزای خرپا یا میلگرد زیگزاگ بوده که توانایی تحمل نیروهای کششی را دارد. ایجاد نیروهای کششی موجود در سازه، توسط لنگر خمشی ناشی از وزن صورت می گیرد. بنابراین، میلگرد پایینی می بایست نیروی باربری و نیروی ایجاد شده از وزن مرده سقف را تحمل کند. همچنین، در مواقع استفاده از یک تیرچه در سقف، تحمل نیروهای کششی تنها توسط میلگردهای پایینی انجام می شود.

3- میلگرد عرضی

آرماتور عرضی در هنگام جابجایی و حمل، قابلیت تحمل وزن خود را دارد. میلگرد عرضی با قرار گرفتن میان میلگرد بالایی و میلگرد پایینی، امکان تقسیم نیرو بین اجرا را فراهم می سازد. علاوه بر این، آرماتورهای عرضی به عنوان یک عضو مورب، با تحمل نیرو، مانع از شکستگی خرپا در هنگام حمل می شوند.

این نوع میلگرد در مواقع وارد شدن بار مرده به خرپا، وظیفه تامین ثبات و ایستایی میلگردها را بر عهده دارد. همچنین، میلگردهای عرضی در هنگام بتن ریزی، موجب ایجاد پیوستگی میان بتن پوششی و میلگرد پایینی می شوند.

 

فرآیند تولید خرپا یا میلگرد زیگزاگ

فرآیند تولید خرپا یا میلگرد زیگزاگ

1- روش تولید دستی

در روش تولید دستی خرپا یا میلگرد زیگزاگ، در وهله نخست آرماتورها در کنار یکدیگر قرار گرفته و طول مورد نظر محصول نشانه گذاری می شود. در ادامه، با استفاده از دستگاه برش زن، برش نقاط علامت گذاری شده در دستور کار قرار می گیرد. سپس فرآیند جوش دادن میلگردها به یکدیگر صورت می گیرد.

2- روش تولید مکانیزه

در روش مکانیزه، تمامی مراحل تولید توسط یک کارگر و با سرعت بالا و توسط دستگاه انجام می شود. میلگردها پس از قرار گرفتن بر روی هم، توسط غلتک های ویژه تحت کشش قرار گرفته و صاف می شوند. در اثر این فرآیند، میلگردهای تحت فشار به فرم 7 برعکس تغییر حالت می دهند. در ادامه، میلگردهای تولید شده از طریق نقطه جوش و به روش الکتریکی، به یکدیگر متصل شده و سپس برش داده می شوند.

برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره ما در آهن هایپر و راهنمایی برای خرید با مناسب ترین قیمت با شماره زیر تماس بگیرید

021-72025

مقالات مرتبط :

میلگرد زیگزاگ چیست و چه کاربردی دارد؟

 

https://ahanhyper.com//?p=6956

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *