امروز : یکشنبه 24 مارس 2024

[smartslider3 slider="2"]

همه چیز درباره بتن سبک

از پرکاربردترین مصالح در صنعت ساخت و ساز بتن نام دارد. بتن از موادی مانند سیمان، سنگریزه و آب تشکیل شده است. جهت افزایش مقاومت و استحکام بتن به آن مواد شیمیایی دیگری می‌افزایند. با پیشرفت تکنولوژی بتنی به بازار عرضه گشته است که تمام ویژگی‌های یک بتن معمولی را دارد با این تفاوت که نسبت به آن بسیار سبک تر است. در این مقاله قصد داریم؛ همه چیز درباره بتن سبک را بررسی کرده و با مفهوم دقیق آن آشنا شویم.

سبک وزن بودن بتن‌های جدید به معنای نداشتن یا کم شدن استحکام آن نیست و درست برخلاف آن‌چه که به نظر می‌رسد از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار است.

مقایسه بتن معمولی با سبک

 در هر متر مکعب از بتن سبک 1 تا 1.5 برابراز بتن معمولی سبک‌تر است. شاید برایتان جالب باشد بدانید که بتن‌های معمولی وزنی حدود 2400 کیلوگرم در هر متر مکعب دارند که مقدار قابل توجهی است. بتن سبک به دلیل موادی که در ساخت آن استفاده می‌شود از وزن کمتری برخوردار است.

بتن معمولی و سبک را از نظر مقاومت ناشی از گسیختگی، مدول ارتجاعی بتن، تغییر شکل و گسیختگی برسی می‌کنند. در بتن سبک خزش بیشتری نسبت به بتن معمولی به چشم می‌خورد. پدیده گسیختگی در بتن سبک در اطراف آن و در بتن معمولی در میان آن انجام می‌گیرد. تغییر شکل در بتن سبک به علت جمع شدگی و خزش کمتر از بتن معمولی است.

انواع بتن سبک

 

انواع بتن سبک

 

در ادامه عنوان همه چیز درباره بتن سبک، انواع آن را برسی خواهیم کرد. براساس وزنی که یک بتن قرار است تحمل کند، آن‌ را به سه دسته تقسیم بندی می‌کنند. بتن سبک با مقاومت و چگالی متوسط، بتن سبک غیر سازه‌ای با چگالی پایین، بتن سبک ساختاری اصلی‌ترین بتن‌های سبک را تشکیل می‌دهند.

بتن سبک با مقاومت و چگالی متوسط: این سازه مابین بتن‌های سازه‌ای و غیر سازه‌ای می‌باشد. مقاومت متوسط این بتن 800 الی 1400 کیلوگرم بر متر مکعب است.

بتن سبک سازه‌ای یا ساختاری: بیشترین کاربرد را در میان سایر بتن‌های سبک به خود اختصاص می‌دهد و در ساخت انواع ساختمان‌ها به کار می‌رود. حداقل مقاومت فشاری بتن سبک سازه‌ای معادل 17 mpa و حداکثر مقاومت فشاری بتن که در مناطق زلزله خیز استفاده می‌گردد به 20 مگاپاسکال می‌رسد.

بتن سبک غیر سازه‌ای: در میان انواع بتن‌های سبک این سازه سبک‌ترین است و و از آن به عنوان جداسازهای سبک استفاده می‌کنند. سنگدانه‌هایی که در ساخت این قطعه به کار می‌روند پرلیت و ورمیکولیت نام دارند. جرم این قطعه کمتر از 800 کیلوگرم بر متر مکعب می‌باشد. همچنین از این بتن به عنوان یک عایق حرارتی مناسب بهره می‌گیرند که مقاومت فشاری آن بین 0.35 تا 7 مگا پاسکال می‌باشد.

بلوک بتن را براساس ریزدانه به چند دسته تقسیم می‌کنند. 1. بتن‌های سبکی که بدون ریزدانه هستند و متخلخل می‌باشند، 2. بتن‌های سبکی که از سنگ‌ دانه‌های سبک تهیه شده‌اند 3. بتن‌های سبک تهیه شده از کف درون آن یا گاز

بتن‌هایی که از سنگدانه‌های سبک ساخته می‌شوند، وزن فضایی کمی دارند. زیرا سنگدانه‌های آن‌ها متخلخل می‌باشند. سنگدانه‌های این نوع بتن در دونوع طبیعی و مصنوعی وجود دارند. سنگ‌های دانه‌های طبیعی شامل اسکوریا، پومیس و توف می‌باشد و سنگدانه‌های مصنوعی که در این بتن مورد استفاده قرار می‌گیرد عبارت است از ورمیکولیت، لیکا، اسلیت و پرلیت

توجه داشته باشید برای ساخت بتن‌های سبک تهیه شده با کف درون آن از سنگدانه‌های طبیعی و مصنوعی استفاده نمی‌کنند و هر ماده‌ای که برای ساخت آن مورد نیاز باشد معمولی است. روش‌های گوناگونی برای سبک سازی بتن وجود دارد.

یکی از این شیوه‌ها شامل اضافه کردن نوعی مواد شیمیایی می‌باشد که نقش هواساز را در بتن اجرا میکند و با حباب‌هایی که می‌سازد به سبک شدن بتن کمک می‌کند. از ویژگی‌های این بتن عایق صوتی بودن می‌باشد که به عنوان بتن کفی یا اسفنجی نیز شناخته می‌شود. ساخت این گونه بتن‌ها به دانش و فناوری پیچیده‌ای نیازمند است.

کاربردهای بتن سبک

از مهم­ترین کاربردهای بتن سبک ساخت دیوارهای باربر است.  در ساخت این دیوارها ابتدا بلوک­هایی از جنس بتن تهیه می­کنند و در نهایت از آن­ها برای ادامه فرایند ساخت دیوار استفاده می­کنند. از این نوع بتن به عنوان پرکننده سبک در ساختمان­های چند طبقه بهره می­برند.

 

کاربردهای بتن سبک

 

مزایا بتن سبک

افزایش مدت زمان ماندگاری, کاهش وزن نهایی سازه, داشتن قابلیت عایق صوتی, ساخت برج­های مختلف در نواحی متراکم, مقاومت بالا در برابر عوامل خارجی,  قابلیت عایق صوتی, مقاومت بالا نسبت به خوردگی و آتش, زمان ساخت و ساز را به حداقل می­رساند و کاهش هزینه­ های نهایی و… از مزایای این توع بتن محسوب می­شوند.

معایب بتن سبک

بتن سبک علاوه بر مزایایی که دارد شامل معایبی نیز می­ شود که در این قسمت به آن ها اشاره خواهیم کرد.

  • بتن سبک در مقایسه با بتن معمولی قیمت بالایی داردو در دسترس نبودن آن از اصلی ترین معایب بتن سبک محسوب می­شود.
  • این بتن توسط متخصصین تهیه می­گردد و به دانش مخصوصی نیازمند است.
  • در مرحله آماده سازی بتن سبک باید زمان طولانی صرف کرد.
  • در زمان عمل آوری بتن سبک به میزان آب حساسیت بیشتری نشان می­دهد.

 

معایب بتن سبک

 

جمع بندی:  بدون شک به دلیل مزایا و کاربردهای فراوان بتن سبک، می‌توان آن را یک جایگزین مناسب برای بتن معمولی در نظر گرفت که پیشرفت چشم گیری در صنعت ساخت و ساز به همراه خواهد داشت.  از مهم ترین مزایای بتن سبک بالا بودن مقاوم آن در برابر نیروهای جانبی است که این بتن با کاهش بار وارد بر سازه این کار را انجام می­دهد.

به صورت کلی اگر بخواهیم کاربردهای بتن سبک را نام ببریم ساخت انواع سازه­های خلاقانه وقالب گیری راحت همچنین شکل پذیری آسان از جمله مهم­ترین آن ها محسوب می­شوند. امیدواریم پس از خواند این مقاله همه چیز درباره بتن سبک را به خوبی درک کرده باشید.

برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره ما در آهن هایپر و راهنمایی برای خرید با مناسب ترین قیمت با شماره زیر تماس بگیرید

۰۲۱-۷۲۰۲۵

مقالات مرتبط:

انواع بتن سبک

انواع بتن در ساختمان سازی

آموزش محاسبه بتن

انواع بتن

https://ahanhyper.com//?p=17589

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *