امروز : جمعه 22 مارس 2024

[smartslider3 slider="2"]

نکاتی که باید در انواع آبکاری فلزات بدانید!

حتماً شاهد فلزات بسیار زیبا و دارای سطوح شفاف، صاف و درخشنده در قالب قطعات و وسایل تزئینی بوده اید اما نمی دانید که چگونه حاصل شده اند. آب کاری فلزات، امروزه بیش از آن چه که فکرش را بکنید در صنایع مختلفی که با انواع فلز و فولاد سر و کار دارند، انجام شده و از مزایای آن بهره برده می شود.

یکی از مهم ترین فاکتورهای مقاومتی هر فلزی، انجام عملیات آب کاری بر روی آن می باشد. تاریخچه اولین آبکاری فلز به سال 1805 میلادی باز می گردد، زمانی که شیمی دانی ایتالیایی به نام لوئیجی بروگناتلی توانست تا مدالی از جنس نقره را با طلا آبکاری نماید. در واقع عملیات آبکاری به عنوان اختراعی در توسعه زندگی مدرن بشر شناخته می شود که تا سال ها به طور مخفیانه انجام می شد!

قابل توجه آن دسته از افرادی که تا به حال درباره آب کاری فلزات نشنیده اند و یا اطلاعات خاصی در مورد نکات آبکاری ندارند، قرار است تا در ادامه همین مطلب به تعریف این عملیات، انواع آن، مزایای انجام آن، نحوه آب کاری انواع فلزات و در پایان مهم ترین نکات مربوط به آن بپردازیم. با ما همراه باشید.

آبکاری و مزایای آن برای فلز

به طور کلی و در یک تعریف ساده، آبکاری فلز به معنای پوشاندن آن با لایه ای نازک از فلزی دیگر می باشد تا فلز دیرتر دچار فرسایش های فیزیکی و شیمیایی گردد و مقاومت آن تا حد تأثیرگذاری افزایش یابد.

این که چه نوع فلزی بایستی در فرآیند آبکاری بر روی فلز دیگر قرار داده شود و چگونگی انجام آن، همگی به نوع فلز و انواع آبکاری بستگی دارند. نکات بسیاری در فرآیند آبکاری وجود دارند که در هر نوع آبکاری و مراحل آن ممکن است متفاوت باشند.

 

آبکاری و مزایای آن برای فلز

 

کاربردهای اصلی آبکاری انواع فلزات

یکی از مهم ترین نکاتی که تعیین کننده نوع فلز آبکاری و روش انجام آن می باشد، این است که آبکاری به چه منظور و برای چه چیزی انجام می شود.

یکی از قطعاتی که آبکاری برای آن بسیار مؤثر به حساب می آید، یاتاقان اتومبیل است. با ترکیب فلزاتی همچون مس، قلع و ایندیوم، می توان آلیاژی ایده آل به منظور آب کاری یاتاقان تولید نمود. یاتاقان آبکاری شده، حداکثر مقاومت را در برابر خوردگی و سایش خواهد داشت.

مورد دیگری که از معمول ترین موارد آب کاری به حساب می آید، استفاده های الکتریکی است. در واقع به منظور افزایش مقاومت ارتباطی، مقاومت تماسی و کاهش خوردگی وسایل الکتریکی و اتصالات آن ها، می توان آن ها را با فلزاتی همچون طلا و پالادیوم آبکاری نمود.

آبکاری الکتریکی چیست؟

آبکاری الکتریکی، بیشترین استفاده و کاربرد را بین هر روش دیگری دارد و برای آبکاری فلزات صنایع الکتریکی، الکترونیکی و هوا و فضا بسیار رایج است. نکته ای بایستی بدانید، این است که کروم، معمول ترین فلزی است که در این آبکاری مورد استفاده قرار می گیرد. این در حالی است که در سایر آبکاری ها از لایه ای نازک از نیکل استفاده می شود.

از خصوصیات فلز کروم، می توان به مقاومت بسیار بالا در برابر اکسیداسیون، عدم کدر شدن در طول زمان و کاربرد برای وسایل تزئینی اشاره نمود.

انواع روش آبکاری الکتریکی فلزات

  • بشکه ای یا چرخشی

در این روش، ابتدا یک رسانای خارجی به بشکه هایی چرخان متصل می شوند. سپس با چرخیدن این بشکه ها، اتصال الکتریکی برقرار خواهد شد. از آن جایی که احتمال خوردگی و شکستگی قطعات در این روش زیاد است، برای آبکاری فلزات گران قیمت پیشنهاد نمی شود.

  • چنگکی

در روش بعدی، با استفاده از چنگک هایی دارای سیم های مسی سنگین وزن، قطعات فلزی نگه داشته می شوند. پس از اتصال الکتریکی توسط همین چنگک ها، فلزات مورد نظر با گیره ای به صورت محکم در جای خود نگه داشته شده و پوشش بر روی آن ها اعمال خواهد شد.

  • نواری

در این روش که اغلب برای آب کاری سیم ها رواج دارد، از نواری ممتد متصل به یک قرقره استفاده می شود که قطعات را با عبور از محلول مورد نظر، آبکاری می کنند.

نکات آماده سازی انواع فلزات پیش از آبکاری

سه مرحله اصلی پیش از آغاز فرآیند آبکاری انواع فلزات که نکات بسیار زیادی در هر یک نهفته است، را در ادامه به طور مختصر و مفید تشریح نموده ایم:

  • در نخستین مرحله بایستی سطح فلز مورد آبکاری به طور کامل تمیز و عاری از هر گونه آلودگی و گرد و غبار گردد. بدین منظور از حلال های خاص قلیایی، پاک کننده های دارای خاصیت اسیدی و یا آب خالی استفاده می شود.

نکته ای بایستی در این مرحله بدان دقت داشته باشیم، این است که در صورت عدم تمیز بودن سطح فلز، ممکن است عملیات آبکاری به درستی صورت نگرفته و کیفیت آبکاری تا حد قابل توجهی پایین بیاید.

  • حال نوبت به پرداخت فلز می رسد. بدین صورت که بایستی سطح فلز را با کمک سمباده، به طور کامل یکدست و یکنواخت نمود.

نکته این مرحله نیز همانند مرحله اول، این است که در صورت عدم پرداخت درست فلز، با کاهش کیفیت آبکاری مواجه خواهیم شد.

  • در آخر نیز بایستی فلز سمباده کشیده شده به طور کامل شسته شود. نظافت سطح فلز به صورت مکانیکی یا شیمیایی انجام می پذیرد.

در روش مکانیکی، از آب با فشار بالا و فرچه استفاده می شود، حال آن که حلال های مخصوص از روش های شیمیایی نظافت فلز به حساب می آید.

 

هزینه آبکاری فلزات

 

هزینه آبکاری فلزات به چه عواملی بستگی دارد؟

یکی از مهم ترین نکات لازم به در نظر گرفتن نسبت به عملیات آبکاری، توجه به فاکتورهای دخیل در تعیین هزینه آن می باشد. در واقع ممکن است فلزی با کمک تنها یک فلز آبکاری شود. و یا ممکن است به آلیاژی از چند فلز برای حصول نتایج قابل انتظار نیاز داشته باشد. طبیعی است که هزینه آبکاری چند فلزی بالاتر از تک فلزی خواهد بود.

در کل عواملی که بر هزینه آبکاری تأثیر گذارند، عبارت اند از:

  • قیمت آلیاژ بر حسب نرخ جهانی بازار
  • ترکیب و سطح قطعه فلزی مورد نظر
  • ابعاد فلز مورد نظر
  • تعداد فلزهای دخیل در عملیات آبکاری
  • میزان نتایج مورد انتظار

مرجعی معتبر جهت تهیه آلات فلزی آبکاری شده

با توجه به این که کاربردهای فلزات آبکاری شده را امروزه در بسیاری از صنایع می توان مشاهده نمود، بازار تقاضای این فلزات در قطعات و اشکال مختلف روز به روز در حال افزایش است. از سویی دیگر، بایستی آبکاری فلز در شرایطی استاندارد و اصولی انجام پذیرد تا نتایج مورد انتظار حاصل شود.

برای تهیه باکیفیت ترین آهن آلات آبکاری شده می توانید به سایت رسمی فروشگاه آهن هایپر مراجعه نموده و از موجودی و قیمت های ما مطلع شوید و در صورت تصمیم نهایی، اقدام به سفارش محصول نمایید. شرکت ما، بیش از دو دهه است که تأمین کننده آهن آلات و قطعات فولادی همچون میلگرد، انواع نبشی، ناودانی، انواع پروفیل ها و … و بسیاری از صنایع و پروژه ها به طور موفقیت آمیزی بوده است.

برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره ما در آهن هایپر و راهنمایی برای خرید با مناسب ترین قیمت با شماره زیر تماس بگیرید

۰۲۱-۷۲۰۲۵

مقالات مرتبط:

چگالی کدام فلز از همه بیشتر است؟

قوی ترین فلزاتی که احتمالا نمی شناسید

انواع آبکاری فولاد

https://ahanhyper.com//?p=17587

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *