امروز : شنبه 23 مارس 2024

[smartslider3 slider="2"]

پلیسه گیری چیست؟

برای تولید هر قطعه فلزی معمولاً فعالیت‌های بسیار زیادی بر روی آن انجام می‌شود تا از اجزای کاربردی و ظاهری به آن چیزی که مدنظر است برسد. از مراحل و فرایندهای مختلفی برای تولید این قطعات مورد استفاده قرار می گیرد.

برخی از این روش ها می‌توان به پرداخت فلزات، پلیسه گیری و … اشاره کرد. یکی از سوالاتی که اکثر افراد با آن روبرو می شوند: پلیسه گیری چیست؟ که قصد داریم در ادامه مطلب به پلیسه گیری بپردازیم. جهت آشنایی با ما همراه باشید.

پلیسه گیری در صنعت

توجه داشته باشید برخی از قطعات فلزات در هنگام ساخت دارای نواقص و برآمدگی هایی می باشند که در انتهای بر روی کاری نمایش نشان داده می شود. به همین خاطر صنعتگران از راه‌حل‌های استفاده می کنند تا به صورت مطلوب طرح محصولات تولید شده برسند. مثل پرداخت کاری فلزات، لبه گیری مانند لوله های فولادی و … از جمله روش های می باشند که این اشکالات را برطرف می‌کند.

مهندسان با به کارگیری علم ریاضیات و روش‌های سنتی یک روش کارآمد تر برای برطرف کردن نواقص قطعات تولید شده اقدام کردند که به نام پلیسه گیری می باشد. این روش که توانست نتایج بسیار خوب و مطلوبی را ایجاد کند به سرعت جایگاه ویژه‌ای در میان تولیدکنندگان و صنعتگران قطعات فلزی به دست آورد.

بهتر است بدانید خود روش پلیسه‌گیری شامل روش های مختلفی می باشد. بر حسب نیاز یکی از روش‌های مناسب را می توان انتخاب کرد و از آن بهره مند شد. به عنوان مثال می‌توان گفت یکی از روش‌های پلیسه‌گیری معمولاً به روش صیقل مغناطیسی معروف است.

کار پرداخت گیری کاری و پلیسه گیری را همزمان انجام خواهد داد و نسبت به روش های دیگر از سرعت بالاتری برخوردار می باشد. توسط این روش به راحتی سطوح منحنی وار قطعات پیچیده پلیسه گیری خواهد شد. بدون اینکه تغییری در ابعاد و شکل ظاهری آن ایجاد شود.

 

پلیسه گیری

اهمیت استفاده از پلیسه گیر

در برخی موارد دستگاه های پلیسه گیری مورد استفاده قرار نمی گیرد اما شما نباید به این دستگاه ها تنها به چشم یک ابزار زیباسازی نگاه کنید. گاهی در صورت عدم پلیسه‌گیری مشکلات بسیاری برای اجزای سیستم هایی که قطعات از آن استفاده می کنند ایجاد خواهد شد. در واقع به دستگاه آسیب وارد می‌شود.

به عنوان مثال می‌توان گفت در برخی از دستگاه‌ها و تاسیسات حساس اگر پلیسه گیری انجام نشود داخل لوله ها باعث می شود تا آسیب های جدی در دستگاه های بزرگ صنعتی ایجاد شود. یا باعث ایجاد خراش بر روی سطوحی که دقت و ظرافت بالا تولید می‌شوند و ایجاد خواهد شد. به همین خاطر پلیسه‌گیری نقش حیاتی در دوام و عملکرد صحیح دستگاه های مختلف دارد.

انواع روش های پلیسه گیری

همانطور که ذکر شد پلیسه‌گیری توسط روش های مختلفی انجام می شود. برخی از روش های پلیسه گیری عبارتند از:

روش پلیسه گیری با ذرات ساینده

روش پلیسه گیری با ذرات ساینده در صنعت برای پرداخت کاری و پلیسه گیری از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. اساس این روش به این صورت می باشد که معمولاً از یک سیستم هیدرولیک استفاده می‌شود که این سیستم دارای دو سیلندر و پیستون می باشد. بین دو سیلندر فضایی وجود دارد که قطعه در آن جای می گیرد.

بیشتر برای پلیسه گیری سوراخ های داخلی قطعات یا حفره های راه در قالب های تزریقی پلاستیکی از این روش استفاده می شود. زمانی که سوراخ مورد نظر داخلی قطعه بین دو سیلندر قرار داده شود معمولا یکی از سیلندرها که دارای سیالی مثل روغن و ذرات ساینده می باشد.

توسط کمک فشار پیستون مواد روغنی و ذرات و سوراخ آن عبور داده شده و به صورت رندوم وارد می‌شود. این فرایند توسط سیلندر دوم نیز تکرار خواهد شد. در واقع این فرایند توسط دستگاه تا زمانی ادامه پیدا می کند تا سطحی صاف و بدون نقص در قطعه ایجاد شود.

روش پلیسه گیری با استفاده از ارتعاش

در این روش معمولاً اساس کار وردهای مکانیکی ذرات ساینده و فلزات است. قطعات ماشین کاری شده یا ریخته گری شده را به همراه یک سری ساچمه که معمولاً از جنس فولاد سخت کاری می باشند درون مخزن می ریزند.

سپس توسط نیروهای مکانیکی باعث می‌شود تا مخزن تکان داده شده و ارتعاش ایجاد شود به وجود آمده بین ساچمه ها و قطعات نیروی اصطکاک شدید ایجاد می‌شود. یکی از عوامل نیروهای مکانیکی؛ اصطحکاک به وجود امده می باشد که باعث می شود تا کم کم همه لبه های زائد قطعات از بین بروند.

معمولا برای قطعه های بزرگ و پرداخت های فلزاتی که با مایعات واکنش نشان می دهند و یا در صورت مواجه شدن با محیط اکسید خواهد شد از این روش پلیسه گیری استفاده می‌کنند.

 

پلیسه گیری چیست؟

پلیسه گیری با روش الکتروشیمیایی

از این روش که یکی از روش های تولید بسیار خاص به شمار می‌رود. معمولاً برای پرداخت کاری سطوح با اشکال پیچیده و یا منحنی های نامتعادل استفاده می شود. از این روش برای قطعه کار و ابزار که اساس کار را تشکیل می‌دهد استفاده می‌شود.

نکته‌ای که باید مد نظر قرار دهید این است که شکل سر ابزار باید دقیقا مثل سطحی از قطعه کار باشد که قصد پلیسه گیری انجام نمائید. پس از آن ابزار و قطعه کار به دو سر خودروهای الکتریکی اتصال داده شود که باید سیالی به نام الکترولیت از بین آنها عبور داده شود.

وظیفه این سیال این است که یک جریان الکتریکی به این ابزار و قطعه کار ایجاد نماید. همچنین باید ذرات جدا شده از محل دستگیری را دور کرده تا دوباره به قطعه برسد.

بهتر است بدانید از این روش با استفاده از جریان الکتریکی به راحتی پستی ها و بلندی های موجود بر روی سطوح قطعات از بین می رود و یک سطح صاف و یکدست ایجاد خواهد شد.

پلیسه گیری با روش مغناطیسی

از روش مغناطیسی برای پلیسه گیری داخل لوله های فولادی استفاده می کنند.زمانی که قصد دارید یک قطعه پلیسه گیری کنید در داخل سه نظام دستگاه فلز با کل حقوقی قرار خواهد گرفت. پس از آن یک فیکسچر فاقد خاصیت مغناطیسی باشد را دور لوله فولادی قرار دهید.

درون آن معمولاً چهار اهنربا قرار خواهد گرفت سپس مقدار هم شخصی پودر ذرات ساینده که دارای خاصیت مغناطیسی می باشد را درون لوله فولادی بریزید. بعد از اینکار سه نظام چرخش پیدا کرده که در لوله فولادی حرکت می کند.

سپس یک میدان مغناطیسی در آن ایجاد می شود که باعث می شود تا مانع پراکنده شدن اوضاع مغناطیسی شود. در ناحیه نگهداری می‌کند. بهتر است بدانید حرکت را درون لوله های فولادی توسط اصطحکاک قوی و با سطح قطعات ایجاد می‌شود که باعث می‌شود پلیسه گیری قطعات انجام شود.

برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره ما در آهن هایپر و راهنمایی برای خرید با مناسب ترین قیمت با شماره زیر تماس بگیرید

۰۲۱-۷۲۰۲۵

مقالات مرتبط:

انکر بولت چیست و چه کاربردهایی دارد؟

https://ahanhyper.com//?p=17883

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *