امروز : پنج‌شنبه 03 اکتبر 2024

[smartslider3 slider="2"]

میلگرد ترمکس و شرایط استفاده از آن

برای آشنایی با میلگرد ترمکس و شرایط استفاده از آن بهتر است ابتدا با میلگرد آشنایی پیدا کنیم. شاید تا کنون میله ­های بلند آهنی را کنار ساختمان­ های نیمه کاره دیده باشید. به این میله­ های بلند که از فولاد ساخته شده ­اند میلگرد می­گویند. امروزه میلگرد جز جدا ناشدنی ساختمان سازی است. به این صورت که هر چقدر میلگرد به کار رفته در ساختمان بیشتر باشد، مقاومت آن سازه هم بیشتر است.

می­ دانیم که در ساختمان سازی از بتن استفاده می­ شود که قادر است فشار زیادی را تحمل کند اما باید بدانید که بتن در مقابل کشش مقاومت چندانی ندارد، اینجا است که میلگرد به عنوان نگهدارنده ­ی بتن عمل می­کند و در مقابل لرزه ­ها و کشش ­ها تاب می­ آورد. در سطح میلگرد فرو رفتگی ­هایی وجود دارد که این فرو رفتگی­ ها با بتن به راحتی پیوند می­ خورد و بدین طریق اثر لرزش را کاهش می ­دهد.

 

ویژگی ­های میلگرد ترمکس

 

انواع میلگرد ­ها

میلگرد ها از نظر شکل و فرآیند تولید به انواع گوناگونی تقسیم می ­شوند. میلگرد ساده میلگردی است که هیچ دندانه ­ای در سطحش ندارد. به صورت صاف و گرد است به همین دلیل چسبندگی خوبی با بتن ندارد و در ساخت و ساز های با هزینه پایین از آن استفاده می ­شود.

همچنین در صنعت برای تولید پیچ و مهره از آن بهره می­ برند. بر خلاف میلگرد ساده، میلگرد پیچ­ خورده از در هم تنیدن چند شاخه فولاد به وجود می ­آید. این نوع میلگرد از استحکام کششی بالایی برخوردار است و بیشتر به عنوان مهار بند در داربست­ های ساختمانی استفاده می­ شود.

میلگرد جوش داده شده نوع دیگری است که این نوع میلگرد استحکام کششی متوسطی را ایجاد می­کند. بیشتر برای پارتیشن ­ها و نرده ­ها استفاده می شود.

این نوع میلگرد در قطر متفاوت ساخته می ­شود و از میلگرد ملایم قدرت بیشتری دارد به همین دلیل در ساخت و ساز بیشتر از آن استفاده می ­شود.

 

میلگرد ترمکس یا (TMT)

 

میلگرد ترمکس یا (TMT)

 این نوع میلگرد با روش خاصی تهیه می­ شود که به آن روش ترمومکانیکی گفته می­ شود. این روش که نوعی عملیات حرارتی است طوری اتفاق می­ افتد که سطح خارجی سریع ­تر از سطح داخلی سرد شود. این کار باعث می ­شود که سطح بیرونی سختی تشکیل شود، در حالی که لایه درونی حالت انعطاف­ پذیر به خود می ­گیرد. این فرآیند موجب می ­شود که استحکام کششی، مقاومت ­پذیری و جوش­ پذیری میلگرد ترمکس افزایش پیدا کند.

برای شکل ­دهی به انواع فولاد از فرآیند نورد استفاده می­شود. نورد شبیه به غلتاندن خمیر است به این صورت که ضخامت فولاد مورد نظر با دستگاه خاصی از این طریق کم می­شود یا خاصیت ­هایی که مدنظر است در فولاد به وجود می­ آید. نورد از نظر دما دو نوع است. نورد گرم که در این حالت دمای فلز بالا تر از دمای تبلور مجدد آن است. و در نورد سرد که دمای فلز پایین­ تر از دمای تبلور مجدد آن است.

 میلگرد ترمکس ابتدا در نورد گرم ذوب می ­شود و حالت می ­پذیرد سپس در مرحله بعد وارد عملیات حرارتی می­ شود، بدین طریق که با تکنیک ویژه ­ای به سرعت فولاد سرد می­ شود، در این حالت در سطح بیرونی میله­ ها لایه مارتنزیت ایجاد می ­شود و داخل میله حالت خمیری و گرم دارد. پس از آنکه در مرحله سوم میله ­ها خنک شدند، لایه بیرونی حالت سفت و سخت به خود می­گیرد و درون میله ­ها حالت منعطف وجود دارد.

با سرد شدن بیشتر میله در هوا، تبادل حرارتی بین سطح مارتنزیت داخلی و بیرونی رخ می‌ دهد که در آن ساختار میله ‌ای حاصل، یک مارتنزیت معتدل متمایز در حاشیه و یک ساختار فریت پرلیت دانه‌ریز در ناحیه مرکزی ایجاد می ­شود. دلیل محبوبیت این میلگرد، روش سرد کردن با عملیات حرارتی است که موجب ایجاد خاصیت دوگانه در سطح بیرونی و درونی میلگرد می شود.

ویژگی ­های میلگرد ترمکس

تا دهه 1990 فولاد TOR به عنوان دردسترس ­ترین مصالح ساختمانی مورد استفاده قرار می ­گرفت. اما پس از آن این میلگردها جایگزین آن شدند. از زمان معرفی این میلگرد ها بار ها ثابت شد که به دلیل استحکام بالا و ساختار محکم گزینه مناسبی برای تقویت سازه­ ها است.

همچنین این میلگرد با انعطاف پذیری بالا انتخاب خوبی برای مقاومت در برابر زلزله است. در روش ترمکس کربن کمتری در ترکیب فولاد به کار می ­رود که همین باعث افزایش انعطاف و جوش­ پذیری آن می ­شود. استحکام میلگرد ترمکس از 450 تا 550 نیوتن است که دارای چغرمگی، جوش­ پذیری و شکل ­پذیری بیشتری نسبت به سایر فولاد ها است و می توان در سازه ها تعداد کمتری از آن استفاده و بدین صورت در هزینه ها صرفه جویی کرد.

این میلگرد عمر و دوام بالایی دارد و در مقابل خوردگی مقاومت خوبی از خود نشان می دهد.

 

ویژگی ­های میلگرد ترمکس

 

سخن پایانی

امروزه میلگرد ترمکس به عنوان گزینه اصلی در انتخاب مصالح ساختمانی است. این میلگرد با روش خاص فرآوری که اصطلاحا ترمومکانیکی نام دارد تولید می شود. طی این روش میلگرد طوری سرد می شود که سطح بیرونی آن سفت و زخمت شده و هسته داخلی آن نرم و منعطف است.

این روش موجب می شود میلگرد دارای خاصیت انعطاف پذیری بالا در عین استحکام باشد. به طوری که در پیوند میلگرد با بتن، میلگرد اجازه نمی دهد بتن به آسانی در مقابل کشش ها از هم بپاشد. بدین ترتیب سازه های ساختمانی در برابر زلزله مستحکم می شود. همینطور در ساختار میلگرد ترمکس کربن کمتری به کار رفته و این موجب افزایش خاصیت جوش پذیری و خم شدنش می شود، به همین دلیل فولاد کم دردسری به شمار می رود.

برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره ما در آهن هایپر و راهنمایی برای خرید با مناسب ترین قیمت با شماره زیر تماس بگیرید

۰۲۱-۷۲۰۲۵

مقالات مرتبط:

تولید میلگرد روش‌های ترمکس و میکرو آلیاژی

https://ahanhyper.com//?p=15550

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *