فولاد، متداولترین فلزی است که امروزه در جهان مورداستفاده قرار میگیرد و در بسیاری جنبههای زندگی روزمره ما از ماشینها، هواپیماها و کشتیها گرفته تا ماشینهای لباسشویی و وسایل خانه کاربرد دارد.
فولاد سبز، فولادی است که به گونهای ساخته شده که کمترین ردپای کربن ممکن را در طول تولید داشته باشد. میزان کربن میتواند از تولیدکنندهای به تولیدکننده دیگر متفاوت باشد.
فولاد سبز و سنتی در ظاهر تفاوتی با هم ندارند، اگر فولاد سبز و فولاد سنتی را در کنار هم قرار دهید نمیتوانید تفاوت بین آنها را تشخیص دهید. در واقع، تفاوت فولاد سبز در نحوه تولید آن است. روش تولید فولاد سنتی به این شکل است که در دماهای بسیار بالا و گرم کردن سنگ آهن با زغال سنگ در کوره تولید میشود، این تنها روش تولید فولاد نیست و روشهای تولید فولاد بسیاری وجود دارد.
چه چیزی باعث سبز شدن فولاد سبز میشود؟
فولاد سبز، به علت حذف کربن در پروسه تولید فولاد سبز نامیده میشود و با محیط زیست سازگار است. در تولید فولاد سبز تولید کربن بسیار کاهش مییابد.
امروزه، بهترین روش که برای تولید فولاد فولاد سبز اجرا میشود روش تولید فولاد سبز به وسیله گاز هیدروژن است. روش تولید به این شکل است که از انرژی تجدیدپذیر برای تولید برق و سپس تولید هیدروژن استفاده میشود و برای تولید حرارت بهجای سوخت فسیلی از هیدروژن استفاده میشود. مهمترین شرکتهای دنیا که در توسعه فولاد سبز نقش دارند شرکتهای آرسلور و بائوچین هستند.
تولید فولاد سبز
روشهای مختلفی برای تولید فولاد سبز وجود دارد که کربن حاصل از آن را به میزان زیادی کاهش میدهد.
بهترین روش تولید فولاد سبز، تولید فولاد سبز مبتنی بر هیدروژن است. در این فرآیند، با کمک هیدروژن یک محصول به نام آهن اسفنجی بهدست میآید و بعد از ورود به یک کوره مخصوص ذوب شده و فولاد سبز تولید میشود.
در این فرایند به جای سوزاندن زغال سنگ در کوره بلند سنتی، انرژی ورودی اصلی در طول این فرآیند الکتریسیته است که آلودگی جوی را کاهش میدهد، این آلودگیها، مقصر اصلی تغییرات آب و هوایی هستند که منجر به افزایش سطح آب دریاها و دمای جو و از بین رفتن تنوع زیستی میشود. استفاده از منابع انرژی تجدیدناپذیر به آینده سیاره ما آسیب میرساند.
تولید فولاد سبز به این روش، روش جدیدی نیست اما به علت هزینه بالایی که دارد اجرای این فناوری کمی چالشبرانگیز است و نیاز به تغییراتی دارد.
آیا تولید فولاد سبز گران است؟
همانطور که اشاره شد یکی از چالشهای فرایند فولاد سبز هزینه بالای آن نسبت به روش سنتی است.
شاید جالب باشد که بدانید هزینه تولید فولاد سبز حدود 30 درصد بیشتر از روش تولید فولاد سنتی است. این میزان اختلاف برای تولیدکننده فولاد حائز اهمیت است.
تا اینجا متوجه شدی که فولاد، یکی از پرکاربردترین مواد در جهان است. با تولید بیش از دو میلیون تن از این آلیاژ در سال، یکی از مواد اصلی مورد نیاز برای ساخت خودروها، ساختمانها و کالاهای روزمره مانند کارد و چنگال و ابزار و سایر موارد است. علاوه بر این، بیش از شش میلیون نفر بهطور مستقیم در تولید آن کار میکنند.
لازم به یادآوری است که این یکی از آلایندهترین و پرانرژیترین صنایع روی کره زمین است. فولاد در کورههای بزرگ و مخصوصی تولید میشود که برای رسیدن به سوخت بالا برای شروع واکنشهای شیمیایی استفاده میشود. این روند تقریباً 7 درصد از کل انتشار CO 2 تولید شده توسط بشر در سراسر جهان را تشکیل میدهد.
فولاد را میتوان بدون دست دادن هیچ یک از خواص خود در یک فرآیند بهطور کامل بازیافت کرد. این یک راهحل برای کاهش زیستمحیطی آن در مبارزه با تغییرات آب و هوایی است . در واقع، در حال حاضر 26 درصد از بازیافت جهانی را پوشش میدهد و برای افزایش این درصد در حال انجام است.
تغییرات در تولید جهانی فولاد سبز
تولید فولاد سبز، جزو برنامههای همه کشورها است که باید تا سال 2060 اجرا شود، بهطور مثال کشور چین تا سال 2030 بیش از 90 درصد فولاد سبز تولید خواهد کرد و تا سال 2060 همه صنایع آن از فولاد سبز استفاده خواهد کرد.
کشور ایران هنوز چنین برنامهای برای تولید فولاد سبز ندارد، امکان دارد با سرمایهگذاری چینیها حدود 25 سال بعد به این فناوری دست پیدا کنند.
سخن پایانی
صنعت فولاد، سهم قابل توجهی در انتشار جهانی دیاکسیدکربن دارد. تخمین زده میشود که فرآیند فولادسازی به تنهایی بین 6 تا 7 درصد کل گازهای گلخانهای در سراسر جهان را تولید کند.
با افزایش فشار برای کاهش تأثیرات بر محیط زیست، کارشناسان صنعت تلاشهای هماهنگی را برای کاهش انتشار دیاکسیدکربن انجام میدهند، به ویژه هنگامی که صحبت از فولادسازی اولیه میشود.
از همینرو، در جهان برای پیشگیری از این حجم آلودگی، تولید «فولاد سبز» در اولویت فولادسازان قرار گرفته است، بهگونهای که تولید فولاد سبز یا بهعبارت دقیقتر، تولید فولاد با کمترین انتشار گازهای گلخانهای یا آلودگیهای مشابه، یک تعهد جهانی محسوب میشود و در این راستا کشورهای مختلف تولیدکننده فولاد در سراسر دنیا باید تا سال 2060 میلادی نسبت به بازبینی فرآیندهای تولیدی خود اقدام کنند. از این رو اجرای کمی سیاست و قوانین برای فرآیند تولید فولاد کمکربن ضروری است.
ایران نیز بهعنوان یکی از تولیدکنندگان فولاد در دنیا در رده دهم تولیدکننده این محصول استراتژیک قرار دارد و باید بیش از هر امر دیگری به سمت تولید فولاد سبز پیش برود، این در حالی است که بیشتر تولیدکنندگان فولاد در ایران با سیستمهای قدیمی یا معیارهایی به غیر از تولید فولاد سبز کار میکنند.
برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره ما در آهن هایپر و راهنمایی برای خرید با مناسب ترین قیمت با شماره زیر تماس بگیرید
۰۲۱-۷۲۰۲۵