تغییرات قیمت کالاها از جمله مسائلی هستند که هر ساله، سبب تعریف رنج قیمت متفاوتی شده و نوساناتی را در بازار ایجاد میکنند. از این رو شاخص CPI به عنوان یک معیار مطرح میشود. در واقع تغییراتی که در قیمت انواع کالاها قابل مشاهده است، به واسطه شاخص CPI مورد بررسی قرار میگیرد. از این رو هدف ما در ادامه این محتوا، ارائه توضیحات بیشتر در خصوص شاخص CPI میلگرد و تغییراتی است که طی سالهای اخیر، در اعلام قیمت میلگرد، مشاهده میشود.
شاخص CPI چیست؟
برای اینکه به خوبی با موضوع شاخص CPI میلگرد آشنایی پیدا کنید، بهتر است در وهله اول نسبت به چیستی شاخص CPI اطلاعاتی کسب نمایید. شاخص CPI که مخفف عبارات، Consumer Price Index میباشد و تحت عنوان شاخص قیمت مصرف کننده هم معرفی میشود، در قالب یک معیار کلی کاربرد دارد و میتواند میزان مبالغ صرف شده از جانب مصرف کنندگان را اندازهگیری کند. این شاخص، متغیری برای تمامی کالاها بوده و میتواند میانگین وزنی قیمتها برای سبد کالا و خدمات را مورد محاسبه قرار دهد.
با توجه به اینکه شاخص CPI برای هر کالایی قابل تعریف و بررسی است، در مورد میلگرد هم به خوبی صدق میکند. در راستای نحوه ظهور شاخص سی پی آی، باید گفت که شاخص مورد بحث، جهت سنجش میزان تورم، توسط اداره آمار کار ایالات متحده مطرح شده است. در حالت کلی باید گفت هدف از تعریف این شاخص، بررسی و محاسبه قیمت کالا و خدمات در زمان رسیدن به دست مصرفکننده است.
تغییر نرخ تورم میتواند شاخص سی پی آی را تحت کنترل خود داشته باشد. از این رو بررسی رقم شاخص CPI، میتواند در روند محاسبه نرخ تورم، مفید واقع شود. از طرفی هم باید گفت که CPI میتواند در دو نوع مورد بررسی قرار بگیرد. در حالت کلی باید گفت که بررسی و محاسبه شاخص سی پی آی، یکی از مولفههای مهم است که در ادامه در زمینه ارتباط شاخص CPI و تغییرات قیمت میلگرد، مطالب بیشتری مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
ارتباط شاخص CPI و تغییرات قیمت میلگرد
همانطور که گفتیم، تغییراتی که در روند قیمت انواع محصولات و کالاها مطرح میشود، همگی در قالب متغیر CPI، قابل بررسی هستند. حال اگر بخواهیم این متغیر را به تغییرات قیمت میلگرد تعمیم دهیم، میتوانیم به روند قیمتگذاری در 10 سال اخیر اشاره کنیم.
تورم به عنوان مولفه موثر در تعریف شاخص CPI، طی ده سال گذشته، نوسانات و تغییرات چشمگیری را به خود دیده است. البته در مواردی هم تورم ثبات خود را خفظ نموده؛ اما با این حال، شاخص سی پی آی، روند صعودی خود را طی کرده است. حال اگر بخواهیم میانگین قیمت میلگرد تا قبل از سال 1390 را مورد بررسی قرار دهیم، باید گفت که میانگین قیمت، چیزی کمتر از کیلویی 800 تومان بوده.
باید گفت که در این سال شاخص قیمت مصرف کننده، به میزان 40 بوده و نرخ تورم در سال 1390، به میزان 21/5 بوده است. به طوری که قیمت میلگرد، از 1000 تومان عبور میکند. از طرفی در سال 91، شاهد افزایش چشمگیر نرخ تورم بودیم. در این سال به ازای افزایش نرخ تورم، شاخص CPI هم افزایش یافت و در نتیجه همین روند، قیمت بیشتری برای هر کیلو میلگرد تعریف شد. البته این موضوع در رابطه با تمامی کالاها صادق بوده و سبب افزایش باورنکردنی قیمتها شده بود.
به گونهای که در آن سال، نرخ تورم 10 پله و در ازای این میزان، شاخص سی پی آی، 12 پله افزایش یافت. از این رو افزایش 100 درصدی قیمت میلگرد و دیگر کالاها را نسبت به سالهای قبل آن شاهد بودیم. سال 92 هم این روند تداوم یافت و قیمتها رشد بسیاری کردند؛ با این حال، در سال 93 تا 3 سال بعد آن، نرخ تورم به طور ثابتی باقی ماند؛ در حالی که شاخص قیمت مصرف کننده، روند صعودی خود را ادامه داد.
پس از این ثبات نرخ تورم، در سال 97، موج جدیدی از تحریمها تحمیل شد که قیمت میلگرد و هر کالای دیگری، 3 الی 4 برابر نسبت به قبل افزایش پیدا کرد. هر چند که قیمت میلگرد طی سال 97، با نوسانات نزولی هم مواجه شد، اما تاثیرات بازار موازی، سبب ممانعت از کاهش قیمت و ثبات گشت.
در حال حاضر هم شاهد افزایش 30 برابری قیمت میلگرد، نسبت به 10 سال گذشته هستیم. همین روند نشان دهنده میزان تاثیری است که شاخص CPI میلگرد، در قیمت آن داشته است. به طور کلی باید گفت که در رابطه با این نوسانات قیمت، فاکتورهای متنوعی میتوانند موثر واقع شوند که در این بین، شاخص سی پی آی یا همان شاخص قیمت مصرف کننده، در قالب یک پارامتر تعیین کننده، وارد صحنه شده است. از این رو در راستای تعریف قیمت انواع کالا مانند میلگرد، توجه به شاخص سی پی آی، میتواند یکی از مهمترین مولفهها باشد.
برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره ما در آهن هایپر و راهنمایی برای خرید با مناسب ترین قیمت با شماره زیر تماس بگیرید
۰۲۱-۷۲۰۲۵