تفاوت کابل افشان با کابل مفتولی، در راستای برقراری اتصالات برقی، از جمله مسائلی است که در زمینه راهاندازی انواع سیستمها مورد بررسی قرار میگیرد. این انواع کابلها میتوانند به طور گستردهای در ایجاد اتصالات برقی مورد بهرهگیری قرار بگیرند و دلایل و عوامل مختلفی وجود دارند که سبب تفکیک درست این انواع با یکدیگر میشوند.
به طوری که توجه به این بحث، میتواند در مسائل مبتنی بر صرفهجویی، مزایایی را از خود نشان دهد. از این رو با توجه به میزان اهمیت تفکیک کابل افشان با کابل مفتولی، هدف ما در ادامه این محتوا، ارائه توضیحات بیشتر در خصوص شاخت درست تفاوت کابل افشان با کابل مفتولی خواهد بود. به طوری که جهت درک بهتر تفاوت این انواع کابلها، هر یک از کابلهای مفتولی و افشان را به طور منفرد، مورد بررسی و تحلیل قرار دادهایم.
کابل افشان چیست؟
حتما شما هم سیمهایی را مشاهده کردهاید که درون خود رشتههای بسیار نرمی دارند که در فرایند اتصال، عملکرد سادهای را در اختیار افراد قرار میدهند. به گونهای که با انعطاف پذیری بالایی که دارند، میتوانند به نسبت انواع سیمهای دیگر، راحتتر در هم تنیده شوند و شکل بگیرند. این دسته از سیمها که به دلیل نرمی بالایی که دارند، تحت عنوان سیم نرم نیز مورد معرفی و شناخت قرار میگیرند، همان سیمهای افشان هستند.
در ساختار رشتهای سیم افشان، نوارهای نازک مسی با ضخامت بسیار کمی درون یک روکش پلاستیکی جمع شدهاند. سیم افشان میتواند کاربردهای گستردهای با توجه به ویژگیهای عملکردیای که دارد، به همراه داشته باشد. به گونهای که در حوزههای مختلف سیم کشی، بسته به نیاز میتوان از این انواع سیمها بهره گرفت.
حال اگر تعدادی سیم افشان در کنار هم جمع شوند، کابل افشان را تشکیل میدهند. به طوری که اگر دور تعدادی از سیمهای افشان، عایق گرفته شود، این کابل به وجود آمده و میتواند خصوصیات مشابه سیم افشان را داشته باشد. این سیمها به واسطه روکشی که دارند، از انتشار برق جلوگیری میکنند. به گونهای که جنس روکش مورد بحث، عموما از پلمیرهای PVC/A بوده تا بتواند به خوبی عایق سازی کند.
از این رو کابل افشان هم مانند سیم افشان، از انعطاف بالایی برخوردار بوده که کاربرد آن را برای حوزههای به خصوصی مناسب میکند. در این حالت، برای فضاهایی که پیچ و خم بسیاری دارند و کابل اتصال ملزم به پیمودن مسیر پر پیچ و تابی است، میتوان از کابل افشان به منظور برقراری اتصال بهره گرفت. چرا که انعطاف بالایی که برای این کابل تعریف شده است، از محدودیت کاربرد آن جلوگیری میکند.
کابل مفتولی چیست؟
شاید نام سیم خشک به گوش شما هم رسیده باشد. انواعی از سیمها وجود دارند که از رشته ضخیم مسی ساخته شدهاند و به نسبت، انعطافپذیری کمتری دارند. همین موضوع سبب شده تا در قالب سیم خشک معرفی شوند. این سیمها به واسطه یک روکش پی وی سی عایق شده و از انتشار جریان برق جلوگیری میکنند. سیمهایی که چنین ساختار و خصوصیاتی دارند، تحت عنوان سیم مفتولی شناخته میشوند.
از سیم مفتولی میتوان در کاربردهای متنوعی بهره گرفت که متناسب با ساختار و ویژگیهای این سیم باشند. حال اگر تعدادی سیم مفتولی در کنار هم داخل یک روکش قرار بگیرند، کابل مفتولی را تشکیل میدهند که شدت سختی و عدم انعطافپذیری آن، چندین برابر سیم مفتولی خواهد بود. از این رو این نوع کابل را در عنوان کابل خشک معرفی میکنند.
کابل مفتولی به نسبت انواع افشان، از مقاومت بسیار بالایی برخوردار است که سبب کاربردهای متفاوت این انواع با کابل افشان میشود. به همین دلیل برای کاربرد هر یک، فاکتورها و پارامترهای به خصوصی مورد بررسی قرار میگیرد.
تفاوت کابل افشان با کابل مفتولی
حال که با هر یک از انواع کابلهای افشان و مفتولی آشنا شدید، زمان آن رسیده تا به بررسی تفاوتهای این انواع بپردازیم. اطلاع از تفاوت هر یک از انواع کابلهای مفتولی و افشان، به شما در راستای انتخاب درست کمک خواهد کرد. از این رو در ادامه، پارامترهای مربوط به تفکیک هر یک از این انواع، مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت:
-
انعطافپذیری
قطعا اصلیترین و سادهترین فاکتوری که میتوان برای تفکیک کابل افشان از انواع مفتولی معرفی کرد، مربوط به بحث انعطافپذیری هر یک از این انواع خواهد بود. همانطور که در توضیحات بالا مطرح شد، کابلهای افشان که حاصل پیوست سیمهای افشان هستند، از رشتههای مسی با ضخامت بسیار کمی تشکیل شدهاند که سبب انعطاف و نرمی هر چه بیشتر این کابلها میشود.
در مقابل کابلهای مفتولی به واسطه سیمهای مفتولی و در نتیجه رشتههای ضخیم مسی ساخته شدهاند که انعطاف فوقالعاده کمتری دارند و میتوانند مقاومت بیشتری در مقایسه با انواع افشان داشته باشند. از این رو کاربرد هر یک از این کابلها، متفاوت و متناسب با خصوصیات منحصر به هر کدام خواهد بود.
-
استحکام
با توجه به آنچه در بحث انعطافپذیری مطرح شد، استحکام و مقاومت جزء فاکتورهای قابل پیش بینی در راستای مقایسه انواع کابلها مورد بررسی قرار میگیرد. به طوری که با در نظر گرفتن ساختار رشتهای هر یک از انواع کابلها، به وضوح میتوان گفت که کابل مفتولی، به نسبت انواع افشان، دارای مقاومت و استحکام بیشتری است. به همین دلیل در پروژههای بزرگتر میتواند عملکرد بهتری داشته باشد.
-
مقاومت اهمی
از دیگر فاکتورهای مقایسهای در رابطه با تفاوت کابل افشان با کابل مفتولی، میتوان به مقاومت اهمی در این انواع کابلها اشاره کرد. مقاومت اهمی از جمله پارامترهای وابسته به مقطع است. به گونهای که مقاومت اهمی با مقطع رابطه عکس داشته و به ازای افزایش سطح مقطع هادی، مقاومت اهمی کاهش پیدا میکند. با کاهش مقاومت اهمی، کیفیت انتقال افزایش و افت ولتاژ کاهش پیدا مییابد. از این رو میتوان گفت که کابل مفتولی در مقایسه با انواع افشان، مقاومت اهمی کمتری داشته و به همین سبب از رسانایی بیشتری برخوردار است.
برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره ما در آهن هایپر و راهنمایی برای خرید با مناسب ترین قیمت با شماره زیر تماس بگیرید
۰۲۱-۷۲۰۲۵