ایران در کنار کشورهایی مانند چین، هند، برزیل، روسیه و استرالیا یکی از تولیدکنندگان برتر سنگ آهن در جهان است و دارای ذخایر وسیعی از این ماده معدنی ارزشمند است. صادرات سنگ آهن ایران در سال 2020 با وجود همه گیری کووید 19 تا 54 درصد افزایش یافت. ایران توانست در این مدت 34 میلیون تن سنگ آهن صادر کند که بیش از 2.6 میلیارد دلار درآمد داشت. گزارشها نشان میدهد که سنگ آهن هشتمین محصول صادراتی ایران است.
معرفی بزرگترین معادن آهن ایران
ذخایر سنگ آهن ایران عمدتاً در بخشهای مرکزی (مانند یزد، و کرمان) و شمال شرقی کشور (خراسان رضوی) متمرکز است و ذخایر کوچکتری در جنوب شرقی و غرب (مانند بیجار) یافت میشود. در این مقاله برخی از اطلاعات منحصر به فرد در مورد بزرگترین معادن آهن در ایران آورده شده است.
1- معدن چغارت
معدن چغارت از اولین و مهمترین معدن های آهن در ایران است که در دوران قاجار کشف شد. این معدن در ۱۲ کیلومتری شمال شرقی شهر بافق واقع شده است. اگر از شهر یزد بخواهید به سمت آن بروید، باید 125 کیلومتر به سمت جنوب شرقی یزد حرکت کنید.
عملیات بهره برداری از این معدن از شهریورماه سال 1350 آغاز شد و تا پایان سال 1390، توانستند بیش از 131 میلیون تن سنگ آهن از این معدن استخراج کنند. جالب است بدانید که عملیات طراحی اولیه معدن چغارت در سال 1970 میلادی توسط مهندسان مشاور شوروی سابق، انجام شده است. اهمیت این معدن از آنجایی مشخص میشود که بدانیم تأمین کننده اصلی ذوب آهن اصفهان است.
براساس برآوردها، در این معدن پتانسیل استخراج ۱۷۷ میلیون تن سنگ آهن وجود دارد. استخراج معدن به روش روباز و پلکانی بصورت انتخابی است و تاکنون تا ارتفاع 220 متر در این معدن عملیات حفاری و برداشت سنگ آهن صورت گرفته است.
2- معدن سنگ آهن گل گهر
سومین معدن بزرگ آهن ایران با نام گل گهر در جنوب شرقی استان کرمان (۵۵ کیلومتری جاده سیرجان-نیریز) واقع شدهاست. این معدن با ذخیره زمینشناسی 1.019 میلیون تن بزرگترین معدن شناختهشده سنگ آهن خاورمیانه است. کارشناسان معتقدند که ۱۰۰۰ میلیون تن ذخیره قطعی 219 میلیون تن ذخیره احتمالی در این معدن وجود دارد و توانایی تولید سالانه آن، بیش از ۱۶ میلیون تن آهن برآورد شده است.
شکل 3معدن آهن گل گهر یکی از مهمترین معادن سنگ آهن ایران
عملیات اکتشاف پروژه سنگ آهن گلگهر در سال 1348 توسط شرکت خصوصی ایران باریت آغاز شد و با همکاری شرکت ژاپنی Marubeni ادامه پیدا کرد. این معدن در سال 1353 به شرکت ملی فولاد ایران منتقل شد. گل گهر اولين منطقهای در ايران است كه كليه فرآيند توليد از معدن تا محصول نهايی را در خود جای داده است.
3- معدن سنگ آهن چادرملو
چادرملو، بزرگترین معدن سنگ آهن ایران است. این معدن با اهمیت، در مرکز استان یزد قرار دارد و در حاشیه جنوبی نمکزار ساغند واقع شده است که از طریق دامنه شمالی کوههای چاه محمد در دسترس است. از نظر مسافت این معدن در فاصله 180 کیلومتری شمالی شرقی شهر یزد و 300 کیلومتری جنوب طبس قرار دارد.
کانسار چادرملو توسط آقای مهندس سبحانی و با همکاری و نظارت زمین شناسی آلمانی به نام کومل در سال 1319 کشف شد. پس از انجام عملیات زمین شناسی و اکتشافهای مقدماتی و تفضیلی، معدن در بازه سالهای ۱۳۴۲ تا ۱۳۵۷ و سپس تا سال ۱۳۷۱، با اجرای دو فاز عملیاتی، فعالیت خود را با سه خط تولید کنسانتره شروع کرد. این معدن تاکنون باز هم توسعه یافته است و اکنون دارای ذخایری بیش از 2.7 میلیارد تن سنگ آهن است و سالانه بیش از 15 میلیون تن تولید میکند.
4- معدن آهن سه چاهون
معدن سه چاهون در استان کرمان (۴۷ کیلومتری شمال شرقی شهرستان بافق و در ۳۵ کیلومتری معدن چغارت) قرار دارد و ذخایر آن 500 میلیون تن برآورد شده است. این معدن از سه گودال تشکیل شده است که در فاصله سهکیلومتری از یکدیگر قرار دارند و سنگهای هماتیت با عیار بالا تولید میکند.
از سال ۱۳۸۴ عملیات استخراج از معدن سه چاهون آغاز شده و میزان سنگ آهنی که سالانه از آن استخراج میشود به 2.3 میلیون تن سنگ آهن میرسد. پس از آنکه سنگهای بزرگ توسط دستگاههای مخصوص خرد میشود، با راه ریلی به کارخانه فرآوری چغارت منتقل میشوند. تا اکنون حفاری و استخراج این معدن تا عمق ۱۲۰ کیلومتری ادامه داشته و استخراج سنگ آهن انجام شده است.
5- معدن چاه گز
معدن چاهگز بافق، یکی دیگر از بزرگترین معادن ایران است. این معدن در ۷۵ کیلومتری شهرستان بافق (استان یزد) واقع شده است. این معدن حدود ۴۵ میلیون تن سنگآهن با عیار ۵۲% ذخیره قطعی دارد و تولید سالیانه آن به حدود ۲۴.۱ میلیون تن میرسد. سنگهای استخراجشده از این معدن، عمدتاً سنگ آهن مگنتیت است که در تولید فولاد استفاده میشود.
از آنجایی که این معدن در منطقهای خشک و دورافتاده قرار دارد، با چالشهای حمل و نقل روبروست. با این حال، در سالهای اخیر، دولت ایران برنامههایی را برای بهبود زیرساختهای حمل و نقل و افزایش سرمایه گذاری در بخش معدن اعلام کرده است که میتواند به رونق تولید و توسعه معدن چاهگز کمک کند.
در مجموع، معدن چاهگز یک سرمایه مهم برای صنعت سنگ آهن ایران است و می تواند نقش بهسزایی در تلاش کشور برای افزایش تولید و جذب سرمایهگذاری خارجی داشته باشد.
6- معدن سنگ آهن سنگان
این معدن از معادن مهم آهن ایران است که در شمال شرقی استان خراسان رضوی (شهر خواف) قرار دارد. ذخایر معدن سنگان بیش از 1.2 میلیارد تن سنگ آهن تخمین زده شده است. این معدن یکی از ۱۰ معدن سنگ آهن بزرگ در جهان است و مواد اولیه برای تولید ۱۵ میلیون تن گندله، ۵ میلیون تن سنگآهن و ۱۷.۵ میلیون تن کنسانتره را فراهم میکند.. گزارشها نشان میدهد که از این معدن سالانه دو میلیون تن سنگ آهن به واحدهای صنعتی مرتبط فرستاده میشود.
7- معدن سنگ آهن بیجار
معدن سنگ آهن بیجار در نزدیکی استان کردستان است که به عنوان یکی از بزرگترین معدنهای سنگ آهن روباز در کشور شناخته میشود. طبق برآوردهای انجام شده، ذخیره سنگ آهن این معدن که تودههای سنگ آهن آن در هفت نقطه پراکنده شده است به 40 تن میرسد. گفتنی است که بیجار یک کارخانه تولید کنسانتره با ظرفیت ۳۲۵ هزار تن در سال دارد که از نظر اقتصادی بسیار اهمیت پیدا کرده است.
در پایان باید بدانید که معادن آهن ایران به همین چند مورد خلاصه نمیشود؛ برای مثال، معادن آنومالی شمالی و میشدوان هم از معادن سنگ آهن در ایران هستند. معدنها در ایران به معادن سنگ آهن خلاصه نمیشود؛ ایران علاوه بر سنگ آهن دارای ذخایر قابل توجهی از سایر مواد معدنی مانند مس، روی، طلا و نقره است.
برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره ما در آهن هایپر و راهنمایی برای خرید با مناسب ترین قیمت با شماره زیر تماس بگیرید
۰۲۱-۷۲۰۲۵