با توجه به اهمیت تیرآهن و میلگرد به عنوان مصالح در ساختمان سازی، تعیین استحکام آهن یکی از دانشهای مهم و پرکاربرد در حین تهیه آهن به شمار می آید. به راحتی میتوان در زندگی روزمره مشاهده کرد که آهن نقش مهمی را در ساخت و سازهای اطرافمان ایفا کرده است؛ برای همین هم است که تهیه آهن بر اساس اصول و استانداردها سبب کاربری بهتر آهن خواهد شد و در واقع اطلاع از نحوه تعیین استحکام آهن برای به منظور تهیه آهن مناسب و با کیفیت جزء الزامات کار محسوب میشود.
به منظور اینکه بتوان از نحوه تعیین استحکام آهن اطلاعات کسب کرد، باید میزان تحمل بار انواع تیرآهن مورد بررسی قرار بگیرد؛ از همین رو میخواهیم در ادامه این مطلب به نقد و بررسی فاکتورهای مهم جهت دستیابی به چگونگی نحوه تعیین استحکام آهن بپردازیم.
نحوه محاسبه و تعیین استحکام آهن
تولید تیرآهن بر اساس استانداردهای ملی و بین المللی نقش بسیار مهمی را در میزان تحمل بار انواع تیرآهن ایفا میکند. با این اوصاف با استفاده از جداول مخصوص میتوان به راحتی توان تحمل بار تیرآهن را مورد محاسبه قرار داد و طبق مقاومتی که به دست آمده است، امکان انتخاب تیرآهن مطلوب برای کار مورد نظر به وجود خواهد آمد.
لازم است ذکر کنیم که نحوه قرار گرفتن تیراهن بر روی تکیه گاه و بارگذاری آن نیز به عنوان یکی از موراد مهم در تعیین استحکام آهن به شمار می آید. به عنوان نمونه میزان تحمل بار تیرهای اصلی و فرعی متفاوت است.
در صورتی که میخواهید نحوه تعیین استحکام آهن را بر اساس استاندارهای جهانی آموزش ببینید، باید از جداول مربوطه استفاده کنید تا ابعاد، وزن و مقادیر ایستایی آهن به صورت دقیق بررسی شوند. ناگفته نماند که در محاسبه تحمل بار تیرآهن استفاده از داده های مربوط به سطح مقطع، وزن و ابعاد پروفیل های فولادی نیز ضرورت دارد که با استفاده از جدول اشتال میتوان به آن داده ها دست یافت.
روش دیگری که برای محاسبه و نحوه تعیین استحکام آهن تعریف میشود، استفاده از فرمول محاسبه تحمل بار تیرآهن در کتابهای مقررات ملی ساختمان است. در ادامه تصاویری را به نمایش میگذاریم که نشان دهنده استاندارهای ملی ایران در میزان تحمل بار انواع تیرآهن در سایز و اندازه متفاوت هستند.
جداول مذکور از سه دیتای اصلی ابعاد، وزن و مقادیر ایستایی برای سه نوع آهن تشکیل میشوند. البته توجه داشته باشید که تنها در صورت تولید شدن محصولات بر اساس استانداردهای ملی و بین المللی می توان به نحوه تعیین استحکام آهن در انواع مختلف از طریق این جداول دست یافت.
- جدول تحمل بار تیرآهن IPE سبک (17) طبق استاندارد ملی ایران
- جدول تحمل بار تیرآهن IPE طبق استاندارد ملی ایران
- جدول تحمل بار تیرآهن INP طبق استاندارد ملی ایران
نمونه هایی از تیرآهن های پرمصرف به همراه تعیین استحکام آهن
به منظور تعیین استحکام آهن لازم است بدانید که وزن و سایز تیرآهن در مقدار تحمل بار آن بسیار تاثیرگذار جلوه میکند. همچنین تیرآهن های 12، 14، 15 و 18 به عنوان پرکاربردترین سایزهای تیرآهن در ساخت سازه و ساختمان شناخته می شوند. با توجه به اینکه انواع آهن IPE و هاش در ایران بسیار کاربرد دارند، در ادامه میخواهیم به نقد نمونه هایی از این آهن ها بپردازیم.
تحمل بار آهن 12
در مورد تیرآهن IPE بیشترین میزان استفاده از آهن 12 است که وزن یک شاخه آن در حدود 125 کیلوگرم تعریف میشود. این نوع تیرآهن یکی از سبکترین تیرآهن هایی است که میتوان به صورت گسترده در ساختمان سازی از آن بهره برد. نقاطی از سازه که فشار زیادی را متحمل نمی شوند، مانند پوشش سقف و ستون های داخلی، به علت سایز و وزن تیرآهن 12 برای استفاده از آن مناسب هستند.
تحمل بار آهن 14
تحمل بار آهن 14 به سبب وزن بیشتری که نسبت به آهن 12 دارد بالاتر محاسبه میشود. یک شاخه از تیرآهن 14 در انواع متفاوت دارای تحمل های متفاوتی نیز است. تحمل این تیرآهن در IPE به صورت تقریبی 125 کیلوگرم، در هاش 296 کیلوگرم و در هاش سنگین نیز 404 کیلوگرم تعیین میشود. تیرهای فرعی، پوشش سقف، ستون اصلی در سازه های کوچک و متوسط برای اعمال این نوع از تیرآهن مناسب خوانده میشوند.
تحمل بار آهن 16
این نوع از تیرآهن در دسته بندی نحوه تعیین استحکام آهن جزء آهن های سنگین تعریف میشود که به همین علت در ساختمان سازی از آهن 16 معمولا برای ساخت ستون اصلی استفاده میشود. وزن این نوع تیرآهن نیز دارای انواع متفاوت است. تحمل بار آهن 16 در IPE تقریبا 190 کیلوگرم، در هاش سبک 365 کیلوگرم و در هاش سنگین 511 کیلوگرم است.
تحمل بار آهن 18
تیرآهن 18 به عنوان یکی از سنگین ترین نوع تیرآهن در ساخت سازه به شمار می آید که عمدتا به سبب سایز آن در سازه های مرتفع کاربرد دارد. وزن این تیرآهن در IPE حدود 226 کیلوگرم، در هاش سبک 426 کیلوگرم و در هاش سنگین 616 کیلوگرم است.
برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره ما در آهن هایپر و راهنمایی برای خرید با مناسب ترین قیمت با شماره زیر تماس بگیرید
۰۲۱-۷۲۰۲۵